Golfskorna – vilka ska man välja?

golfskor_63413410

Direkt efter klubborna är nog skorna de viktigaste delarna av golfutrustningen. Alla som spelat golf vet hur mycket tid man spenderar vandrandes runt banan, speciellt om man spelar alla 18 hålen. Gör man detta är det ju självklart att man vill ha ett par skor som inte bara ger en bra grepp utan även är bekväma. Så vad ska man tänka på när man väljer golfskor?

Moderna golfskor är designade att både utnyttja och stödja fötternas naturliga rörelser. För att kraftöverföringen ska vara så bra som möjligt är det viktigt att foten och skon fungerar som en enda enhet och inte motarbetar varandra.

För att skapa en bra stabilitet vid rörelse i sidled använder de flesta modeller idag termoplastisk uretan. Men detta hjälper bara så länge skon knyts ordentligt så foten inte halkar runt inuti skon.

När man börjar leta golfskor är det ofta en bra idé att börja titta runt på nätet först. Butiker som Sportamore kan ofta erbjuda riktigt bra priser och tillräckligt stort urval. Det första man bör gå efter är hur mycket man spelar. Ju oftare man är ute på banan desto mer värt blir det att satsa på en dyrare sko.

Valet mellan skinn och syntet är inte alltid enkelt. Medan skinnskor kräver mer underhåll för att hållas mjuk har de även andningsförmåga. Syntetskor är dock smidigare och mer slitstarka än skinnskorna. Valet blir ofta högst individuellt och handlar till största del om vad man själv finner bekvämast. Men har man bara haft skor av en typ kan det vara en idé att testa på den andra.

Vanligen har golfskor löstagbara spikar som behöver bytas ut allt eftersom. Underhåller man inte denna del av skon kommer man börja få sämre och sämre grepp i svingen och en del av krafter kommer då även försvinna. Ordentligt utslitna spikar är dessutom svårare att ta bort.